2010

FOLLO VETERAN OG GAMMELBILFORENING

Follo Veteran- og Gammelbilforening

ARRANGEMENTER AVHOLDT I 2010


28.januar          Medlemsmøte i klubblokalet på Årungen. Filmkveld

Erling Storstrøm hadde med seg et par gammelbilfilmer "Road racing in the fifthies" og "London to Brigthon Comerciale Vehichle" . Godt fremmøte med kaffe, kaker og bilprat.


17.februar        

13 medlemmer hadde latt OL være OL og møtte opp på medlemsmøtet i klubblokalet på Årungen denne onsdagen. Gunnar Høgenhaug, som er kjent for sine gode tekniske artikler i Norsk Motorveteran og fra det tidligere motormuseet på Strømmen, kom til oss og viste lysbilder og snakket om mange av sine restaureringer.9.mars              Årsmøte i klubblokalet på Årungen.

Hele 24 medlemmer hadde funnet veien til klubblokalet ved Årungen denne kvelden. Årsmøtet ble avholdt etter fastlagt rutine.

Det vises til referat fra møtet sendt til medlemmene.

Etter årsmøtet var avsluttet ble det servert kaffe og kake. Kaka var spesielt flott denne kvelden, nemlig en spesiallaget 20-årsjubileumskake.


                            Jubileumskake

Etter kaka var fortært viste Helge Smogeli bilder og film og fortalte fra turen sin til  Bremen Classic Motorshow. Han hadde også vært innom et prototyp-museum i Hamburg og Strøyjers bilsamlinger nær Assens på Fyn i Danmark. Helge hadde satt sammen et veldig fint bilde- / filmforedrag.


 


15.april             Medlemsmøte i klubblokalet på Årungen.         

Vårt medlem Bjørn Arvid Prytz, som var en av gründerene av klubben vår, fortalte morsomt og innlevende fra familien Prytz s  tidligere transportvirksomhet i Follo. Emnet var meget interessant og hadde samlet "stinn brakke".

 

                           Bjørn Arvid Prytz

Bjørn Arvid hadde masse historier å fortelle alle de som hadde møtt frem denne kvelden.

Historien spente fra før krigen og frem til i dag.


 

5.mai                    Kveldstur                         

Veldig bra fremmøte ved DaVinci brua ved det gamle Nygårdskrysset klokka 18.00.

Vi kjørte samlet til Meierimuseet på NTNU i Ås hvor vi fikk en innføring meierifagets historie og en omvisning.


Fremmøte v. DaVinci-brua                       

Meierimuseet ved Meierikrysset i Ås         

Stor interesse fra de fremmøtte         


Etter besøket i Ås kjørte vi en tur  kafe NOI på Bekk ved Nesset og tok en kopp kaffe, brus og kake sammen.

 


Lars lærer om sveitsetost                     

Ankomst til kafe NOI                               

Kafe NOI             


Kaféen var liten og intim, etablert i det gamle hovedbygget til Tømrernes Feriehjem.

Dette ble en fin forsommerkveld i fint vær og mange gammelbiler fikk seg en etterlengtet luftetur etter en lang og streng vinter.


30.mai            Vårtur til Haldenvassdragets kanalmuseum på Ørje.

8 biler og 1 motorsykkel møttes ved DaVinci-brua klokka 10.00 denne søndagen.

Vi kjørte rolige veier over Tomter til Solbergfoss hvor vi tok en kopp kaffe. Her fikk vi selskap av ennå en motorsykkel og kjørte videre til kanalmuseet i Ørje.

Her fikk vi en innføring i historie og kultur fra skogsdrift, tømmerfløting, og treforedling.

Det ble piknik på kaia ved elva, men båttur med dampskipet Engebret Soot fikk vi dessverre ikke, da båten var booket for annet arrangement.

Noen få tok turen til Ivanssons bilskrot i Fågelvik rett innenfor svenskegrensen etterpå.


Kafferast ved Solbergfoss             

Guiding ved kanalen                   

Piknik på kaia

Flotte MCer ved Solbergfoss                             

og fine biler ved kanalen på Ørje


 

11.juni              Grillkveld ved Årungen.

Selv om været var dårlig ble det en liten gjeng som samlet seg under tak utenfor klubblokalet vårt ved Årungen klokka 18.00 denne kvelden. Alle hadde med seg både god mat og godt drikke, og klubbens nye grill ble innviet.


 

12.juni              Nasjonal Motordag i Norge.

Jubileumsarrangement i anledning klubbes 20-årsfeiring.

Vi møttes utenfor Kråkstad samfunnshus, hvor vi i samarbeid med en gruppe entusiaster var med på en samling av gamle biler, motorsykler, traktorer, båtmotorer og annet av motorhistorisk interesse. Skis ordfører Georg Stub åpnet arrangementet klokka 11.00. Inne på samfunnshuset var det salg av husflidsprodukter i tillegg til kaffe, pølser, svele mm. Her var det også underholdning med både line-dance og to-rader-spill.


Dårlig vær, men det kom da noen                         

To gamle engelske arbeidshester


Rett etter klokka 15 kjørte vi kolonne fra Kråkstad til Ski hvor vi også foretok en cruisin´ rundt i sentrum for å ende opp på Statoil i Ski. Her fikk alle medlemmene som hadde møtt .opp med gammelbil kjøpt 10 liter bensin til prisen som gjaldt da bilen var ny! 


Slik så rekvisisjonen ut:


Gloslis Cheverolet og Kjærnes´ Amazon                   

Lislands Healey , Brækkes Volvo og Smogelis Austin Last

Kjærnes´Ford, Strætes Renault

 


28.aug.        Vinterbroløpet 2010

Tradisjonen tro gikk Vinterbroløpet av stabelen siste lørdag i august. Værmeldingen var slett ikke den beste (regn) og vi hadde ingen forhåpninger om å trekke like mange deltakere i år som i fjor da det var 93 deltakere med. Noen mente vi burde være fornøyde med halvparten, mens andre mente at det muligen ville være mulig å få 60 deltakere. Det ble 59 og det er vi fornøyde med. Nå skulle det vise seg at meteorologene igjen tok litt feil. Bare noen dråper under arrangementet mellom klokka 9.00 og 15.30.


Løypa i år gikk i områdene Frogn - Ås - Ski - Langhus på rolige veier i vakre omgivelser. Litt våte grusveier, men det er jo våre gamle biler beregnet for. Underveis var det poster med varierte og underholdende oppgaver. To ubemannede med spørsmål og to bemannede med praktiske prøver, pluss bowling med kålrot ved målgang.

Vinterbro handelssenter hadde gitt fine premier til de 3 beste deltakerne (NOK 1500,-/1000,-/500,-). Plass 4 -6 fikk også direkte premiering. Masse premier ble i tillegg trukket ut på startnummer. Alle deltakerne fikk kaffe,brus og smultringer ved innkomsten.


De som ble premiert på poeng var:

1.       Erik Wang, Drøbak, Alfa Romeo Spider

2.       Bjørn Olsen, Vestby, Triumph TR6

3.       Egil Svarthol, Siggerud, Buick 38-41

4.       Henrik Kiedrowski, Frogn, Chevrolet Impala

5.       Tore Petter Stensrud, BMW 3.0 CS

6.       Tor Eyvind Glosli, Tofte, Triumph Herald

 

Bowling med kålrot


Denne dagen ville vi også markere at det i høst er 50 år siden bilsalget ble frigitt i Norge.

Derfor var det i år også en utstilling av biler som var bestselgere høsten 1960.


Storselgere i 1960


De seks beste merkene fra registreringsstatisikken i oktober 1960 var VW 1200, Ford Anglia, Renault Dauphine, Opel Rekord, Volvo PV, Ford Taunus 17M. På Vinterbro stod alle utstilt på rekke og rad.

 


4.sept.   Tur til Tofte i Hurum.

I år som i fjor fikk vi en fin tur på artige veier, med samling av folk og kjøretøy av "veteran" type på idylliske Tofte. De stengte hovedgata fra kl.12.00 til kl.14.00, og kjøretøyene ble stilt etter hverandre langs veien til beskuelse. Etter at gata ble åpnet igjen kl.14.00, samlet vi oss på Tronstad Gaard med sin unike historie og sin bygdesamling. Der var det en kokk som grillet for oss og serverte et måltid som var gratis for alle som stilte med kjøretøy. Turen hjem tok vi samlet med en stopp i hyggelige Holmestrand.11.sept. Kråkstad

Arrangøren hadde spurt oss om vi kunne stille opp på Barnas Dag med noen kjøretøy til beskuelse og beundring. Været var langt fra innbydende, det var vel årsaken til at bare tre biler kom.15.sept.           Medlemsmøte  på klubbhuset

Lysbilder og andre minner fra vårens og sommerens aktiviteter, kaffe, kaker og bilprat.Torsdag 14.okt.             Medlemsmøte 

Denne gangen hadde vi vært så heldige å få Henning Jørstad til å komme. Han er en ivrig entusiast og deltager i historisk racing med sine 2 eksemplarer av Renault Alpine A110. Dette er biler som er konstruert og bygget kun med tanke for racing. Ikke snev av fransk kjørekomfort i disse, bare lav vekt, spreke motorer og max. veiholdning. Hørselvern er påkrevd for den som får tredd seg inn og ut av denne doningen. Dette hindrer absolutt ikke Henning Jørstad fra å kjøre mye og fort med sine eksemplarer. Han stiller i forskjellige løp både fjernt og nær, og kjører selvfølgelig til og fra på egne hjul. En årviss foreteelse er naturligvis Rally Monte Carlo Historique i Monaco, hvor det satses for fullt. I fjor kom han på 2. plass, men hadde litt mer utur i år og måtte nøye seg med 10.plass. Dette er allikevel svært respektabelt i et løp med gamle "værstingbiler" av alle slag og et kobbel drevne rallyførere som alle satser fullt i dette krevende løpet.


Det ble visning av den siste løps-DVDen fra MonteCarlo og Henning forteller litt om løpet og sikkert en del morsomme episoder fra dette.


Søndag 17.okt.          Høsttur til Minges gammelbilsamling

Vi ønsket å tilby muligheten for å delta på en liten høsttur før kjøresesongen for gammelbil for de fleste er over for i år.

Som kanskje mange kjente til finnes det en unik gammelbilsamling på Havnås i Trøgstad.

Her finner vi  en masse biler med flotte eksemplarer av bl.a. Duesenberg, Bugatti, Cadillac, Lincoln, Jaguar og masse annet. Her er det også en stor motorsykkelsamling.

Vi møtte "garasjemester" og guide Leif Kopperud på stedet kl. 12.00. Det var"fellesstart" fra Statoil på Ski klokken 11.00.Tirsdag 9.nov.             Medlemsmøte på klubbhuset

Tore Petter Stensrud og Hans Erik Slevig hadde vært på en autofil tur til England denne høsten.

De hadde vært innom både National Motor Museum i Beaulieu og på Goodwood Revival og tatt masse bilder. De kåserte og viste bilder derfra.    Kaffe og kaker. Bra fremmøte.


 

26.nov.           Julemøte              

Tradisjonen tro ble klubbens julemøte avholdt på Granheimtunet i Nordby.  Opplegget var også tradisjonelt med julemiddag, kaffe og kaker, underholdning, loddsalg og aftentrekning. Rekord i antall deltakere, hele 40 fremmøtte hygget seg denne kvelden.

Purus vitae dolor ut eu - Urna pulvinar suspendisse